Een noodlottig ongeval zet de wereld op zijn kop

pony-uitvaart-met-zusjes

Als er een kindje overlijdt dan grijpt dat heel veel mensen aan, zo ook op een zomerse dag eind augustus in een klein dorpje in de Drenthe. Door een noodlottig ongeval klinken er opeen allemaal sirenes en is er veel politie, een ziekenauto en zelfs nog een trauma heli…

Bram is samen met zijn ouders en zussen verhuisd naar het mooie Drenthe. Daar is er ruimte genoeg voor een paar dieren. Bram heeft een pony genaamd Famke, ondanks dat hij nog maar 2,5 jaar oud is, rijdt hij elke dag op haar. Bram is ondernemend en gek met zijn dieren, vrolijk, een heerlijke peuter die bijna naar de peuterspeelzaal mocht gaan.

En dan op die ene dag in augustus… De kleine Bram wordt door zijn ouders naar bed gebracht voor zijn middag slaapje. Ze zijn nog bezig met klussen en in de kamer van Bram wordt nog even snel een nieuw rolgordijn voor de ramen gehangen zodat het donker is in zijn kamer en hij lekker kan gaan slapen. Maar dan… als hij wakker wordt klimt hij op zijn vensterbank en dan gebeurd het noodlottige ongeval.

Het zal niemand in de buurt ontgaan zijn dat er iets heftigs is gebeurd…

Donderdagmiddag, 13:00 uur begint de uitvaart van Bram bij het rouwcentrum. Zijn ouders, zusjes, opa’s en oma’s zijn erbij aanwezig. Bram wordt vanuit huis met een trekker met koets naar het rouwcentrum vervoerd. Zijn zussen voorop de bok en papa en mama in de koets met met Bram tussen hen in. Hierachter rijdt de familie met de auto achter hen aan. De uitvaartleider loopt de hele straat waar Bram woont voor de rouwstoet. Voorlopen is een oud gebruik. Het is een gebruik waarbij de uitvaartverzorger voor de rouwstoet uitloopt wanneer de overledene vertrekt van zijn of haar huis of aankomt op een locatie, tot aan het moment van de uitvaart. Voorlopen is van oorsprong een functionele taak. Tegenwoordig is het meer ceremonieel, een teken van respect. Een eerbetoon aan Bram, die gek was op trekkers…


Als de stoet aankomt bij het rouwcentrum staan er veel mensen hem op te wachten. Ze hebben bloemen mee en willen graag de familie steun en troost brengen. Na een prachtige afscheidsdienst waar er verhalen en foto’s over bram worden getoond is het moment van echt loslaten daar. De kist van Bram wordt weer op de koets geplaatst voor zijn laatste rit naar zijn laatste rustplaats. In een lange stoet met de trekker voorop gaan ze opweg naar de begraafplaats. Hier aangekomen rijdt de de trekker met koets nog een keer een rondje langs de genodigden en dan wordt Bram op de baar gezet voor zijn laatste rit met zijn pony Famke.


Famke brengt hem naar zijn laatste rustplaats en dan neemt ook zij afscheid.

Uitvaartfotografie die voel je! Vaak wordt mij gevraagd of het niet zwaar is om altijd met verlies en verdriet bezig te zijn. Eigenlijk vind het de mooiste vorm van fotografie die ik aan de mensen kan geven. Ik heb het gevoel dat ik iets betekenen en dat ik kan helpen het verlies een plek kan geven. Het voelt heel waardevol en dankbaar.

Ik ervaar het als een voorrecht om te mogen helpen het verlies een plek te geven. Ik verwonder me nog dagelijks over de bijzondere verhalen die met mij gedeeld worden… – Ellen Langius Armee, afscheidsfotograaf.

* De familie heeft toestemming gegeven. Uit privacy overwegingen zijn namen gewijzigd.