Met liefde loslaten…

In mijn werk als afscheidsfotograaf kom ik in allerlei situaties terecht. Om jullie een indruk te geven van mijn werk en om jullie te inspireren over de schoonheid van afscheidsfotografie geef ik jullie graag een kijkje in mijn werk

Het is de zomer van 2021 als ik dit afscheid mag vastleggen. De familie is de dagen ervoor druk bezig met het voorbereiden van deze dag. Dit afscheid kwam sneller dan verwacht en veel sneller dan gehoopt. De slopende ziekte maakt toch plotseling een einde aan het leven van hun lieve vrouw en moeder dochter en zus. Ze moeten in liefde loslaten….

Tijdens de kennismaking met deze familie zitten ze samen de rouwkaarten te schrijven. Meteen valt mij op dat de familie heel graag wil helpen waar ze kunnen. Het verbindt en het geeft rust maar het zijn intense dagen voor iedereen. Ik ben in de dagen voor het afscheid al een aantal keren aanwezig bij de familie om beelden te maken van deze intense dagen. Ik ga bijvoorbeeld een avond mee naar de school van de jongen. Daar zijn klasgenoten er voor hem, er wordt gepraat, tekeningen gemaakt maar ook gelachen. Een waardevolle avond om hem te steunen, wat een mooi & liefdevol gebaar.

Herinneringen maken voor later

Bij het verven van de deksel van deze kist zijn fijne herinneringen ontstaan. Samen met verf in de weer en elkaar er ook een beetje ondersmeren, een lolletje tijdens de slopende dagen. Even lucht en ontspanning, het doet ze goed om even met iets minder beladens bezig te zijn. Er ontstaat een prachtige deksel voor de kist met allemaal persoonlijke lieve berichten en mooie handafdrukken van vader en zoon en hun huisdieren.

liefde loslaten, kist samen laten zakken aan touwen, zelf dragen

En dan is er de dag van het afscheid

Na de laatste woorden bij het graf door haar broer en zus is het allerlaatste moment daar. Ik sta aan de andere kant van de heg en sta klaar om dit beeld te maken. De familie merkt mijn aanwezigheid niet op. Samen laten ze de kist zakken, een spannende taak voor iedereen. Ze doen het samen, steunen elkaar, springen bij als de een het even te zwaar wordt. Langzaam zakt de kist naar beneden, met heel veel liefde laten ze hun dierbare los.

Het is een belangrijk voor rouwproces om alles op het afscheid zo mooi en liefdevol mogelijk te laten verlopen. Zo ook dit laatste moeilijke stukje. Dit beeld laat zien hoe ze samen met elkaar hun zo geliefde vrouw, moeder dochter en zus begeleiden naar haar laatste rustplaats.

Kijk die handen die mee gaan naar beneden voor een extra liefdevolle begeleiding. Het heel voorzichtig loslaten….het is een prachtig en liefdevol gebaar en wat fijn dat deze familie dit voor haar heeft kunnen doen en dat ze dit terug kunnen zien op een beeld.

Ik voel het als een groot voorrecht dat mensen mij op hun kwetsbaarste moment toe laten in hun leven om voor hen de herinnering blijvend te maken. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of afscheidsfotografie iets voor u kan zijn neem dan vrijblijvend Contact met mij op.

– Ellen Langius Armee afscheidsfotograaf