Afscheidsfotografie voor iedereen?

Zo veel mensen zoveel wensen;

‘Wat had ik graag foto’s willen hebben van de begrafenis van mijn man. Ik had een vriendin de camera van mijn man gegeven. En vroeg haar wat foto’s te maken tijdens de uitvaart. Maar ze heeft het niet gedaan.’

‘Mijn broer wilde heel graag foto’s van het afscheid van onze moeder. Mijn zus en ik staan hier wel achter en hebben daarom aan de uitvaartleider gevraagd of zij een fotograaf kon aanbevelen. Nu hebben we een prachtig album waarin we altijd terug kunnen kijken naar mooie en liefdevolle foto’s van het afscheid.

‘Één familielid wilde geen fotograaf. De anderen wel. Maar om de vrede te bewaren, hebben we het maar niet gedaan’.

Een dilemma wanneer niet iedereen foto’s wil

Drie verschillende situaties. Bij de éne durfde degene met de camera geen foto’s te nemen, bij de andere was niet iedereen er zo van overtuigd maar gunde het hun broer en in het laatste geval ging het niet door. Nu kan je een uitvaart niet overdoen en is het belangrijk dat een ieder op zijn eigen manier goed afscheid kan nemen. Want goed afscheid nemen is belangrijk. Het ‘nee’ van de ene kan dan een reden zijn om dan maar geen fotograaf erbij te halen.

Laten we elkaar respecteren

Belangrijk hierbij is dat je de opvattingen van iedereen blijft respecteren. Ook van degene die niet een afscheidsfotograaf erbij wil om de uitvaart vast te leggen. Dit hoeft niet te betekenen dat het dan niet doorgaat maar je moeten wel rekening met elkaar houden. Ga met elkaar in gesprek en kijk of jullie er samen achter kunnen komen, wat de reden is waarom het als onprettig wordt ervaren door de ander. Vaak komt de onzekerheid doordat ze niet een goed beeld hebben van wat het inhoudt en wat het je kan brengen.

Ik focus op de liefde en troost en niet op het verdriet. Mijn aanwezigheid zal niet opgemerkt worden.

Mijn advies zou dan ook zijn om in gesprek te gaan met een afscheidsfotograaf en kijk of de twijfel weg te nemen is. Als afscheidsfotograaf leg ik bijvoorbeeld nooit de nadruk op huilende mensen in mijn beelden. Ik focus juist op de liefde en de troost die ik zie tijdens een afscheid. Dit zijn toch beelden die je graag zou willen blijven herinneren. Ook ben ik niet storend aanwezig en beschik ik over apparatuur die mij helpt zoveel mogelijk op de achtergrond te werken.

Conclusie

Wel of geen fotograaf kan een lastige situatie zijn. Als niet iedereen dit wil, hoeft het niet te betekenen dat het niet gebeurt maar het is belangrijk dat iedereen serieus genomen wordt en zijn of haar menig wordt gerespecteerd. In gesprek gaan met een afscheidsfotograaf is het beste wat je kan doen. Stel vragen en uit je twijfels, dat kan heel veel verhelderen. Ik denk dat uiteindelijk iedereen een mooie en liefdevolle herinnering wil aan het afscheid, en foto’s kunnen daar aan bijdragen.

Twijfelen jullie nog of je een afscheidsfotograaf bij het afscheid zou willen? Bespreek het vooraf met elkaar en neem eens contact met mij op. Ik leg jullie graag uit wat er mogelijk is en hoe ik rekening kan houden met ieders wensen. Ik sta u graag bij.